torstaina, huhtikuuta 07, 2011

Oli kesä, oli pipo, oli kesäpipo...

Minua aina ilahduttaa, jos joku perheenjäsen tilaa minulta jonkin käsityön (paitsi haalarien paikkuu ei ole kivaa!) ja niitä tilauksia tulee nykyisin aika harvoin. Mutta nyt neiti E tilasi minulta kesäpipon ja valitsi vielä langankin. Oli kovasti tykästynyt tuohon Novitan Tico Ticoon. Ja niinpä äitee etsi ensin mallin, joka löytyi kesän 2009 Novitasta ja otti puikot kauniiseen käteen ja alkoi sutkutella. Ja tällainenhan siitä tuli ja neiti tykkäs. Harmitteli, kun en antanut sitä päähän tänään, kun läksi töihin, kun sanoin kuvaavani sen ensin.
Eilen kiertelin sateessa pihamaalla ja johan siellä vähän alkoi vihertää. Minusta on niin ihana, kun sarviorvokit ovat heti vihreitä lumen alta paljastuttuaan. Hyvänvoivan näköisiä ovat, joten ei hätää, kukkapenkki on täynnä!
Ja helmililjojen paikkakin on näkyvillä.
Ja sitten meidän uusittu autokatos. Tuohon siis tulee vielä ovet. Minusta tuo tila pieneni kovasti, kun katokseen tuli välilaipio. Lisäksi ihana punainen hirsiseinä jäi nyt sitten tuon levytyksen taakse. Isäntä suunnitteli tuonne ilmalämpöpumppua, joten siitä saadaan sitten myös lämmin tila, jossa voisin kuulemma askarrella talvisin, kun ensin ajan autot pois. No, katsotaan nyt, tuleeko tuohon edes niitä ovia. Ovat kuulemma sen verran arvokkaat.
Ja tässä on esimerkki niistä aitan seinän rei'istä, joista olen maininnut aikaisemmissa postauksissa. Näitä on ympäri tuota hirsiaittaa. Tosiaan samanlaisia oli kaverin hirsisessä tuvassakin. Mitä ihmettä näillä on ollut tarkoitus? Keksiikö kukaan. Minä en tiedä!
Tämä puutarhuri oli viime syksynä laiska eikä viitsinyt tukea katajia. Nyt toinen on aika maassa, mutta tänään kävin laittamassa laudan tuonne tueksi, joten kyllä me se vielä pystyyn saadaan. Eihän nuo katajat oikein ole kauniita tuossa ja ränsistyvät, mutta kylätoimikunta on ne aikoinaan tuonut meidän lapsille. Silloin kysyttiin, mitä halutaan ja koska pihassa ei silloin ollut vielä havukasveja, niin pyysin pylväskatajia. No, on ne kyllä olleet sitkeitä! Toinen on 18 vuotta vanha ja toinen 17. Kuolleita oksia ollaan niistä karsittu, mutta suurimmaksi osaksi ne ovat vieläkin vihreitä. Viime syksynä laitoin noiden katajien alle tulppaaninsipuleita. Jännityksellä odotan, nouseeko sieltä mitään.
Huomenna kampaajalle ja viikonloppuna on pakko siivota. Koirat tuovat tällä hetkellä aivan mahdottomasti hiekkaa sisälle. Kai nuo matot olisi kiikutettava ulos. Imurointi ei enää meinaa riittää.

3 kommenttia:

PäiviP kirjoitti...

Hyvännäköinen pipo! Tuo väri ilmeisimmin on nuorison suosiossa, meilläkin esikko taannoin halusi samasta väristä sukat ja melko ahkerasti on niitä pitänytkin. Noita hirren reikiä olen minäkin joskus mummolassani hirsiseinässä ihmetellyt, olisi tosiaan kiva tietää mikä niillä on ollut tarkoitus, ihan ovat kuin jollekin tapille muovattu.

Inkivääri kirjoitti...

Hei pitkästä aikaa! Ainakin puiden taivutusta varten on aittojen seiniä rei'itetty. Sopiviin reikiin on laitettu tapit ja niiden avulla viritetty tuore riuku kuivumaan. Kuivuttuaan se säilytti muotonsa ja siitä saatiin kaarevaa puuta missä semmoista tarvittiin. Jossain on hyvin tiheällä kaarella niitä reikiä esim. hevosen aisapuun tai länkipuun taivutukseen ja kehän sisällä vielä pyöreä tukipuu. Puuta taivutettiin pyöreän tuen ympäri ja tappi kerrallaan lisättiin tappeja reikiin...

Susu kirjoitti...

Iloisen värinen kevätpipo!

Tais tuossa yllä olla reikien oikea selitys. Musta se näytti ihan tavallisesti oksanreijältä...