lauantaina, joulukuuta 10, 2011

Heinillä härkien kaukalon...

Eilen jäi jouluvalmistelut kokonaan. Olin päivän Lihan tuotannon kehittäminen Etelä-Savossa -työpajassa, jossa mietittiin, minkälaiset näkymät ovat lihantuotannolla vuonna 2020. No, hyvin ovat heikot, jos kannattavuutta ei saada paranemaan. Ei kai tuottajankaan ilmaista työtä tarvitse tehdä! Tälläkin hetkellä palkansaajat ovat neuvotelleet itselleen palkankorotuksen, viljelijöiden palkka vastaavasti tippuu, kun tukia pienennetään, tuottajahinnat ei nouse ja menot kasvaa (sähkö, polttoaine, rehut, kuljetus yms.)

Mutta nyt laitan kuvan lomatuliaisistani. Minähän kerään erilaisia sonneja. Lehmiäkin kerään, mutta niitä on markkinoilla niin paljon, että olen panostanut enemmän sonneihin.  Sonnilta pitää löytyä yksi uloke mahan alta ja lisää uloketta tuolta takajalkojen välistä. Sonni on kastroimaton, härkä kastroitu poikapuolinen nauta. Suomessa härkiä kasvatetaan todella vähän, joten yleensä ravintoloiden kotimainen liha on sonnin eikä härän pihvi. Nämä kuvaamani sonnit ovat sonneja!!
Tajusin vasta kotona, että ainakin tuo toinen on oikein joulunpunainen! Tänään on tarkoitus laitella sali joulukuntoon eli laittaa paikalleen joulupöytäliina ja jouluenkelit. Ja ehkä sen voisi imuroidakin :-)

Lauantaiterveisin Pami

5 kommenttia:

♥ Hannele på Hisingen kirjoitti...

Komeita, täällä kaupoissa aina myydään härän lihaam sitä hienointa...

Sarsa kirjoitti...

Komeita sonneja!
Olisi kyllä valtiovallan aika herätä siihen tosiasiaan, että kaikkinainen ruuantuotanto lopahtaa Suomesta ellei tuottajien tulotasoa saada kohoamaan. Ei ole oikein, että ruuan alkutuotanto on tuottajille 'kallis harrastus'.

Marjut kirjoitti...

Siinähän on varsinainen joulusonni:) Vakavasti puhuen olenkin ihmetellyt suomalaisen tuotannon aliarvostusta, vaikka koko ajan kuitenkin mediassa rummutetaan lähiruokaa ja luomua.

Saga kirjoitti...

Nuo sinun härkäsihän ovat komeita.

varjoyrtti kirjoitti...

Onpahan komeita mosaiikkisonneja! Tuollaisia en ole ennen nähnytkään.