maanantaina, tammikuuta 28, 2008

Rauha maassa!

Ei olla tapeltu kahteen päivään!! Tai siis keskusteltu... :-)

Mutta tässä on tyttären kaulaliina, heh! Eli valmistui jo jonkin aikaa sitten, mutta erehdyin antamaan jo kaulaliinan tytölle ennen valokuvausta, ja sen jälkeen en ole nähnyt sitä kuin ohimennessä. Lankana oli siis Novitan Mambo, mallina 2 o, 2 n ja hapsut. Langankulutus oli niin, että 300 grammasta jäi 30 tähteelle.Tässä on sitten minun villapaitani. Öh, eli jouduin purkamaan, kun en osannut lukea ohjetta. Yritin tehdä Kauneimmat Käsityöt -lehden kansikuvan puseroa ja eihän siitä mitään tullut. Minua jo ihmetytti kovasti erään merkin selitys: neulotaan nurin työn nurjalla puolella, oikein nurjalla!! Ja kun olin aikani oman pään mukaan soheltanut, purin koko helahoidon. Nyt minulla on kyllä menossa jo toinen pusero Novita-lehdestä. Siihenkin on jo upotettu 400 grammaa tuota Sirdar Juniper-lankaa.

Paljon olisi vielä kaikenlaista kuvattavaa kaikista jutuista, mutta jostain kumman syystä kuvausinto on kovasti laantunut. Tekisi mieli sitä uutta kameraa, josta on aikaisemminkin ollut tässä blogissa mainintaa, mutta jos sekään ei nosta kuvausinnostusta, niin turha ostos olisi sekin.

Juu, sain Kirsiltä ekoteko-haasteenkin. Nyt ajattelin sitä vähän kommentoida. En aio kukkasia ottaa blogiini, koska:
- en aio lopettaa lihansyöntiä ja maatalouden harjoittamista ns. "tehotuotantona" (tehokasta on, isäntä pistää aina pihalla juoksujalkaa...)
- aion edelleenkin asua meidän perheelle aivan liian isossa talossa ja polttaa puuta (sehän on nyt tutkittu pahimmaksi saastuttajaksi!) ja asua maalla
- aion edelleenkin ajaa autolla ne matkat, mitä pitääkin (meillä on kaksi autoa ja kolmas tulee melko varmasti parin vuoden päästä) ja jopa käydä Savonlinnassa kerran kuukaudessa huvittelureissulla :-). Matkoihin yleensä sisältyy vähintään kaksi asiaa, esim. lasten haku harrastuksista ja kaupassa käynti niputetaan - bensa on kallista!
- aion ostaa edelleenkin ne tavarat, mitä käytännössä tarvitsee (yleensä saan ne joulu- tai syntymäpäivälahjaksi mieheltäni, eli saan todella imureita ja leivänpaahtimia lahjaksi, en koruja tai muuta "turhuutta ja tarpeetonta")
- aion lomailla muutaman päivän vuodessa jossain muualla kuin kotona ja jopa ulkomailla (koska kotimaassa se ei ole lomailua, aina voi tulla "hälytys" kotiin)
- aion hoitaa metsiämme ja kaataakin välillä puuta, koska sitä kasvaa tilalle uutta (ja on toinen elinkeinomme)
- aion edelleenkin silloin tällöin ostaa vaihtelun vuoksi riisiä, persikoita, ananasta ja jopa muutaman purkin tonnikalaa

Silti aion:
- kompostoida, kuten viimeiset 15 vuotta
- harrastaa kierrätystä, kuten viimeiset 40 vuotta (pidin sisaruksieni vanhoja vaatteita 3-kymppiseksi asti, nyt olen jopa oppinut ostamaan omia!), kierrätän mm. lehdet, pienmetallin, paristot, pullot, mutta poltettavan jätteen poltan itse
- syödä kotimaista ns. lähiruokaa (tällä hetkellä ehkä noin 90 %) enkä haaskaa ruokaa, kaikki syödään, mitä taloon tuodaan!
- käyttää oman kunnan palveluita (tai naapurikunnan) mahdollisimman pitkälti
- harrastaa kotona television katselua (paha-paha, mutta en käy elokuvissa tai muissakaan tilan ulkopuolisissa harrastuksissa), neulomista ja kierrätysaskartelua
- sammutella valot ja käyttää energiansäästölamppuja
- käyttää vettä vain tarvittaessa (kun kolme omaa kaivoa eivät tahdo riittää normaaliinkaan käyttöön ja kunnan vettä ei taideta saada ihan lähiaikoina)
- pestä ylitäysiä astianpesu- ja pyykinpesukoneellisia, kuten tähänkin asti
- käyttää ruoanlaiton apuna mikroaaltouunia, vedenkeitintä ja aromipesää ja tehdä yleensäkin ruoat leivinuunissa (minulla on todella vähän käytetty, 15 vuotta vanha sähköhella)
- käytän kankaisia kauppakasseja ja koria, kuten tähänkin asti

jne. jne.

Myönnän, että minua on vähän alkanut ahdistaa tuo jatkuvasta ilmastonmuutoksesta puhuminen. Hyvähän se on, että puhutaan, mutta jotenkin tässä tuntuu syyllistyvän aina johonkin "pahantekoon", vaikka kuinka yrittäisi elää "luonnonmukaisesti"! Ja aina tulee uusia tutkimuksia, miten ei saa tehdä niin ja täytyy tehdä noin. No, eläkehaaveenani on päästä muuttamaan kerrostaloasuntoon seitsemänteen kerrokseen! :-) Juu, ja minulle tekisi todella hyvää pitää viikon mittainen tauko uutisten kuuntelemisesta!

Ja vielä tuli mieleen viikonlopun aikana keksitty niksi: koska emme käytä paperinenäliinoja vaan talouspaperia, ostamme sitä. Ja viikonloppuna luin niksin, että talouspaperirullan voi puolittaa veitsellä kahtia. Miksi minä en tuota aikaisemmin tajunnut!!

Ei kommentteja: