lauantaina, toukokuuta 09, 2009

Betonia purkkiin

Saattaa olla, että tämän blogin käsityösuuntaus muuttuu nyt täysin. Minusta betonin valaminen noin pieniin juttuihin oli aivan ihanaa! Juu, navetan ja talon rakennuksiin liittyvät valuhommat eivät ole läheskään noin kivoja! :-)

Ensin tietty tehtiin betoni. Eli hienobetonijauhetta ja vettä. Tähän ei tarvinnut edes hiekkaa vaan kaikki tuli kerralla.Betonin piti olla sellaista, että siitä sai muovattua pallon, mutta kun sitä vähän hyrskytti, niin sen piti levitä.Ja sitten vain kippoon valamaan. Viinipullonkorkilla saatiin reikä pohjaan, jos vaikka kukkia meinaa tuossa pitää.Ja paino pitää olla, ettei muotti nouse. Tässä käytettiin kiviä, mutta se voi olla esim. vettä tai minä vedin teipillä muotin ylitse. Tuo sisempi osa nousee tuosta betonista ylöspäin, jos sitä ei painata jollain. Ja sitten on muistettava "ajaa täryllä" eli tärisyttää, ettei valusta tule vain huokoista! Silloin se ei kestä.
Vatupassia kannattaa käyttää, että valusta tulee suora.
Jotkut tekivät patsaita. Niihin laitettiin muotti kanaverkosta ja sisälle paperia ja sitten alettiin läiskiä betonia ympärille. Minä valoin mm. kakkuvuokiin, jäätelörasioihin ja Springles -purkkeihin. Laitan sitten kuvia valmiista kunnollisista töistä, kunhan ne ovat kuivuneet. Voi olla, että jokunen epäonnistuukin... :-)

Meillä ei sen paremmin äitienpäivää vietetä. Tänään vein äidilleni miljoonakellon ja otin osaa yhteislahjaan, jonka isosiskoni myös vei tänään äidille. Meillä isäntä aloitti peltohommat tänään noin niinkuin kunnolla ja varmaan huomenna jatkaa, jos sade ei tuosta hirvittävästi kovene. Itselleni ostin tuollaisen ihanan orvokin, joka ei tuossa rappusilla oikein näytä millekään, mutta voin kertoa, että se on valtavan suuri ja painava. Olkoon nyt vielä tuossa, kun tuulee ja sataa niin kovasti.Ja tänä iltana syödään valkosipuliperunoita ja grillattua naudan sisäfilettä. Nam! :-)

Hyvää äitienpäivää!

1 kommentti:

Mette kirjoitti...

Jään jännityksellä odottelemaan betonitaideteoksiasi =D Mua kiinnostais itteeni mosaiikkityöt...