tiistaina, kesäkuuta 23, 2009

20 sanaa

Nyt kun ei oikein kykene käsitöitä tekemään, niin laitanpa tähän tällaisen meemin, jonka löysin Soft side of life -blogista:

Tässä on lueteltu 20 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.

1. Kampa

Pienenä tyttönä isäni käytti minut parturissa lähimmän suutarin luona ja aina minun hiukseni leikattiin kuten Naapurilähiön näyttelijän Pilvi-Sisko Multimäen hiukset. Eli lyhyeksi. Harmitti... Mutta enpä minä paljoa kampaa käyttänyt pienenä enkä sitä aina muista hiuksilleni näyttää nykyisinkään...

2. Lintu

Muutaman kerran löydettiin pesästään pudonnut lintu ja sitä yritettiin sitten pitää hengissä matoja syöttämällä. Valitettavasti linnunpoikaset kuolivat. Juu, ei sitä silloin tiedetty, ettei niihin poikasiin saa koskea.

3. Meri

Meri oli jotakin kaukaista ja ihanaa. Koska asustin/asustan järvi-suomessa meri on aina ollut jotakin mystistä.

4. Kitara (tämän lisäsin sitten jälkikäteen, kun olin hävittänyt tämän jonnekin...)

Olisin halunnut aina jonkin soittimen (sain melodican jossain vaiheessa), mutta teini-ikäisenä ihastuin kitaraan. Ostin sen sitten vasta itse yli 3-kymppisenä, jolloin vielä mieheni tuumasi, että mitä helvettiä sinä tuolla teet. Nyt poikani soittaa sekä akustista että sähkökitaraa todella taitavasti (olen kai muutaman kerran sitä kehunutkin... :-)). Joskus vieläkin muistuttelen miestäni, että mitähän helvettiä minä sillä kitaralla oikein teinkään... :-)

5. Kello

En muista vuotta tarkasti, mutta olisinkohan saanut 7 v. lahjaksi rannekellon. Olin todella ylpeä siitä, mutta se hävisi johonkin. Samoin hävisi ensimmäinen ihan oikea uimapukukin, joka löytyi jostain ihme paikasta. Jälkeenpäin olen miettinyt, oliko naapurin "mukulat" asialla. Itse olin tarkka tavaroistani ja jotenkin ne vain hävisivät. Ja osa löytyi paikoista, joissa en koskaan ollut käynytkään. No, turha surra nyt eikä silloinkaan tullut mieleen kysellä, olisiko joku tehnyt jäynää!

6. Oksentaminen

Joskus oksennustautia oli, mutta ei ole jäänyt erityisemmin mieleen.

7. Mummo

Toinen oma mummo oli kuollut jo ennen kuin synnyin ja toinenkin jäi melko etäiseksi. Naapurissa asui ns. varamummo, jonka luona kävin melkein päivittäin. Omasta äidistäni tuli mummo veljeni pojalle, kun olin 9 v., joten äitiäkin on tullut kutsuttua 35 vuotta mummoksi.

8. Kirja

Opin lukemaan ennen kouluun menoa. Sain 6-vuotislahjaksi aapisen ja opettelin sen avulla lukemaan. Muistan kuinka oli kuvat ja sen alapuolella teksti ja erään kuvan tekstinä oli nukkumatti. Koska minusta siinä oli tonttu, tavasin t-o-n-t tont t-u tu, tonttu. Veljeni käveli juuri ohitse ja sanoi, että luepa uudestaan. Ensimmäinen oikea kirja, johon ihastuin ja josta vieläkin pidän oli Mazo de la Rochen Jalna ja siitä kaikki osat!

9 Pipo

Muistan, kun minua vuotta nuoremmat naapurin kaksostytöt pitivät aina pipoa päässä. Ihmettelin sitä suuresti.

10. Matematiikka

Olen aina ollut matemaattisesti parempi kuin kielellisesti. Tykkään!!

11.Metsä

Pienenä tyttönä en paljon muualla leikkinytkään kuin metsässä. Minusta vieläkin metsä on se paras paikka enkä voi aina sietää, kun isäntä puhuu pellon raivaamisesta, vaikka tiedänkin, että nykyisin pelto tuottaa paremmin kuin metsä. Juu, näin se vaan on!

12. Ukkonen

Ihan pienenä pelkäsin, koska kerran vanhan talomme tupaan löi pallosalama. Lisäksi pistorasioista löi lieskoja ukonilmalla. Sitten aloin tykätä ukkosesta ja nykyisin minulla on sellainen pieni kunnioitus ukkosta kohtaan. En ihannoi, mutta en pelkääkään. Kiitos remontointien yhteydessä tehtyjen kunnollisten sähkö- ja maadutustöiden. Silti aina, kun vähänkin jyrähtää, revin kaikki töpselit pois seinästä!

13.Hiukset

Olisin halunnut pitkät hiukset, kuten sisarellanikin, mutten niitä koskaan saanut! Paitsi sitten vanhempana, kun sain itse päättää jo jotakin...

14 Veli

Minulla on kaksi vanhempaa veljeä, joista toinen (nyt jo kuollut) meni naimisiin ja sai lapsen, kun olin 9 v. eli hän teki minusta tädin. Parhaimpina muistoina hänestä on se, että sain istua hänen autossaan ja kuunnella autostereoita, mm. Juice Leskistä ja muita 70-luvun puolen välin biisejä. Lisäksi hän antoi minulle BMW 315 autonsa lainaan, kun sain ajokortin. Toisen veljen kanssa meillä oli pieniä kisailuja, kesäisin painittiin muuten vain ja talvella oli lumisota ihan pakollinen. Koska veljeni olivat minusta n. 10 vuotta vanhempia, ei me hirveän läheisiä oltu. Ai niin, muistui mieleen se, kun vanhempi veljeni alkoi käydä "naisissa" ja hänellä oli jatkuva rahapula, niin hän aina lainasi minulta 10 mk bensaan, mutta maksoi sitten kiltisti takaisin. Rahani olivat vanhan ompelukoneen laatikossa ja sinne ne lainarahat ilmestyivät takaisin.

15 Ikkuna

Tuvan ikkunasta laskettiin läheiselle tanssilavalle menijät. Piti tunnistaa auton merkki, väri, henkilöiden lukumäärä... Ja nämä laitettiin ruutuvihkoon ylös. Seuraavana lauantaina sama juttu ja verrattiin, oliko niin paljon porukkaa kuin edellisenä lauantaina.

16.Kalenteri

Kalenterista minulla ei ole oikein mitään kerrottavaa.

17.Puuro

Monesti oli ruokana puuroa, mutta aamupuuroa minun ei ole koskaan tarvinnut syödä. Eikä ole syönyt minun lapsenikaan parin ensimmäisen vuoden jälkeen. Jotenkin vaan aamulla ei puuro maistu!

18. Nenäliina

Isäni piti nenäliinaa hattunaan kuumina hellepäivinä. Joka nurkkaan solmu, niin liina kesti päässä.

19. Kynsilakka

Sain Miranol-lempinimen, kun menin yläasteelle ja minulla oli punaista kynsilakkaa. Yhtenä päivänä en muistanutkaan, että oli kotitaloustunti ja siellähän ei saanut olla lakatut kynnet. Aamupäivän aikaan sitten rapsutin pois kynsilakkoja...

20. Taulu

Muistan pienenä tuijottaneeni aina aamuisin sängystäni Viipurin linnan kuvaa, joka oli sellainen lautanen. Muita tauluja minun lapsuudenkodissani ei oikeastaan ollutkaan.

Tässä nyt jotain muistoja.

Ja miksikö en kykene tekemään käsitöitä. Heräsin eilen aamulla taas niskat juntturissa eikä vieläkään vasen puoli toimi normaalisti. Virkannut olen vähän, kun laitan vasemman puolen tiukasti tuoliin kiinni, enkä liikuttele muuta kuin oikeaa kättäni, niin hyvin onnistuu. Ainakin jonkin aikaa.

Ja tämä tietokoneella istuminenkaan ei tee oikein hyvää hartioille, joten hyvää viikon jatkoa!

2 kommenttia:

Siru71 kirjoitti...

Nappasin tän, tosi kiva meemi :)

Mari kirjoitti...

Kivoja muistoja! Minulla on nyt menossa Jalna-sarja, aloin lukea sitä vuosi sitten, ja vielä olisi kaksi viimeistä osaa lukematta. Luen välillä muutakin, etten ihan puudu Jalnaan. :) Saatan tehdä tämän meemin jossain vaiheessa, katsotaan...